Σελίδες


Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο ελληνικό τραγούδι

 

 Κείμενο: Κώστας Πατσαλής

Στις 23 Ιουλίου, φέτος, συμπληρώνονται 17 χρόνια από τη «φυγή» της Αλίκης Βουγιουκλάκη! Κι όμως αυτή η καλλιτέχνιδα μας απασχολεί ακόμα κι απ’ ότι φαίνεται θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια!... Οι ταινίες της παίζονται από τα κανάλια, πωλούνται από περιοδικά κι εφημερίδες. Γράφονται βιβλία για τη ζωή της, γίνονται εκπομπές με θέμα την καριέρα και τη ζωή της, γυρίζονται σήριαλ… Ο κόσμος θέλει να μαθαίνει για εκείνη, ενδιαφέρεται ακόμα για την Αλίκη «του». Ο μύθος «Αλίκη Βουγιουκλάκη»  καλά κρατεί κι όχι άδικα. Η καριέρα αυτής της γυναίκας υπήρξε τεράστια κι αξεπέραστη! Γνώρισε δόξα κι αναγνώριση που ούτε στο μικρό της δαχτυλάκι δεν μπορούν να την αγγίξουν οι τωρινές σταρλετίτσες… Βέβαια όσο πολύ λατρεύτηκε άλλο τόσο και πολεμήθηκε. Αλλά έτσι γίνεται σε τέτοια μεγέθη. Υπάρχουν -το ίδιο δυνατά- και οι δυο όψεις του νομίσματος!
Η διαδρομή της Αλίκης κατέχει πολλά ρεκόρ! Γιατί η Αλίκη ήταν πρωταθλήτρια σε ότι έκανε! Ένα , λοιπόν, από τα ρεκόρ της ήταν και η παρουσία της –και τι παρουσία !-στο ελληνικό τραγούδι. Η Αλίκη , χωρίς η ίδια να είναι τραγουδίστρια, ερμήνευσε τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες που θα ζήλευαν πολλοί τραγουδιστές! Συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς συνθέτες της Ελλάδας, μια προίκα που δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν πολλοί επαγγελματίες τραγουδιστές! Αυτά και μόνο υποδηλώνουν τη μεγάλη δύναμη της εικόνας και του ταλέντου της που λειτούργησαν ως πόλος έλξης για όλους αυτούς τους συνθέτες και στιχουργούς.
 
Η πρώτη φορά που τραγούδησε σε ταινία η Αλίκη ήταν στον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» (1955) του Ντ. Δαδήρα. Το τραγούδι λεγόταν «Την αγάπη μου γυρεύω» (Μαργ. Καστέλλη - Ηλ. Λυμπερόπουλου) αλλά δεν έκανε και ιδιαίτερη επιτυχία. Κυκλοφόρησε πολλά χρόνια μετά στο άλμπουμ «Τα ασπρόμαυρα τραγούδια»  BMG (1995) σε επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα.  Στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού «Το κορίτσι με τα παραμύθια» (1957) τραγουδάει ένα τραγούδι του Κώστα Καπνίση που όμως στην κόπια που προβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια έχει αφαιρεθεί … Την ίδια χρονιά (1957) τραγουδά κι ένα τραγούδι του Τάκη Μωράκη για τις ανάγκες της ταινίας «Μαρία η Πενταγιώτισσα» του Κ. Ανδρίτσου. Κανένα από αυτά όμως δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα…

Η μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1959 στην ταινία «Η μουσίτσα» του Γιάννη Δαλιανίδη. Εκεί η Αλίκη τραγουδά το «Ρίκο, ρίκο, ρίκοκο» (Τ.Μωράκη - Γ. Γιαννακόπουλου) και το «Αλίκη cha, cha, cha» (Τ.Μωράκη - Γ.Οικονομίδη) μαζί με το Τρίο Καντσόνε. Τα τραγούδια της ταινίας αρέσουν πολύ και κυκλοφορούν σε δίσκο σημειώνοντας μεγάλες πωλήσεις. Ταυτόχρονα η καριέρα της ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη ανεβαίνει σε πολύ μεγάλα ύψη. Η ταινία αρέσει και  κόβει πολλά εισιτήρια (5η στην περίοδο 1958-59). Αξίζει να σημειώσουμε πως 1η ταινία σε εισιτήρια -την ίδια περίοδο- είναι ταινία πάλι της Αλίκης. Μιλάμε για την «Αστέρω». Η κινηματογραφική βιομηχανία της εποχής θέλει την Αλίκη. Βλέπει ότι αυτό το κορίτσι τραβάει σαν μαγνήτης τα πλήθη.  Η «Φίνος Φιλμ» μπαίνει στη ζωή και την καριέρα της. Η μεγαλύτερη κινηματογραφική εταιρία της εποχής καταλαβαίνει πως αυτή η ηθοποιός πρέπει να ανήκει στο δυναμικό της! Η Αλίκη νιώθει , επίσης, τη μεγάλη επιτυχία της κι αρχίζει πλέον να χτίζει συνειδητά το μύθο «Αλίκη Βουγιουκλάκη».  Μπαίνει στη Φίνος Φιλμ αλλά δε διστάζει να αποχωρίσει, αργότερα, νιώθοντας ότι δεν την προωθούν όπως εκείνη νόμιζε ψάχνοντας και βρίσκοντας την τύχη της σε άλλες εταιρίες. Το 1968 ξαναγυρίζει στη ΦΙΝΟΣ  με τους όρους που εκείνη επιθυμεί!

Αν για τα τραγούδια της «Μουσίτσας» μιλάμε για επιτυχία, για τα τραγούδια της ταινίας «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959) του Αλέκου Σακελλάριου  θα πρέπει να μιλήσουμε για θρίαμβο! Σ’ αυτήν την ταινία η Αλίκη τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι! Τα τραγούδια, πασίγνωστα σε όλους: «Το γκρίζο γατί», «Έχω ένα μυστικό» (Μ. Χατζιδάκι - Αλ. Σακελλάριου). Όλη η Ελλάδα τρέχει να δει την ταινία και ν΄ακούσει  τα τραγούδια αυτά. Απόλυτα φυσικό ήταν να κυκλοφορήσουν τα τραγούδια σε δίσκο. Οι πωλήσεις πέρασαν κάθε προηγούμενο! Οι 75.000 δίσκοι που πουλήθηκαν  έδωσαν στην Αλίκη τον πρώτο «χρυσό δίσκο» που δόθηκε στην Ελλάδα, τιμητικά για τον μεγάλο αριθμό πωλήσεων. Τέτοιο ρεκόρ δεν είχαν κάνει, μέχρι τότε, ούτε οι επαγγελματίες τραγουδιστές. Θυμηθείτε ότι εκείνη την περίοδο (1959) μεσουρανούσαν οι: Στ.Καζαντζίδης, Γρ. Μπιθικώτσης, Κ.Γκρέυ, Γ. Λύδια, Πόλυ Πάνου, Σ. Βέμπο, Ν.Γούναρης κ.ά.
Όλη η Ελλάδα τραγουδούσε το «νιάου νιάου βρε γατούλα» κι η Αλίκη κάθισε για τα καλά στο θρόνο της δημοφιλέστερης ελληνίδας ηθοποιού. Βέβαια αυτή η μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού υπήρξε και η εύκολη κι αβασάνιστη δικαιολογία κάποιων «αντιπάλων» κι αρνητών της  να της το καταλογίζουν ως κάτι το ευτελές κι ασήμαντο κι όχι ποιοτικό…  Πολλά χρόνια μετά (1987) στον δίσκο «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» του Δ. Σαββόπουλου κάνει τη γατούλα στο γνωστό τραγούδι «Το κοκκοράκι» (Ζοζέφ Κορίνθιου) αποδεικνύοντας το μέγεθος του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού της! Η συνεργασία με τον μέγιστο Μάνο Χατζιδάκι συνεχίστηκε και στα κατοπινά χρόνια, όπως και η αμοιβαία εκτίμηση και ο σεβασμός ο ένας στον άλλο.
Η Αλίκη τραγούδησε Χατζιδάκι και στις ταινίες: «Το κλωτσοσκούφι» (1960), «Μανταλένα» (1960), «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1961), «Η Λίζα και η άλλη» (1961), «Αλίκη» (1962) & «Χτυποκάρδια στα θρανία» (1963). Τι να πει κανείς για αυτές τις κλασικές, πλέον, ταινίες που τόσο έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο! Τραγούδια όπως  τα: «Θάλασσα πλατιά» (στίχοι Γ.Ρούσου), «Μέσα σ’ αυτή τη βάρκα» (στίχοι Μάνου Χατζιδάκι), «Τράβα μπρος» (στίχοι Αλ.Σακελλάριου), «Ξημερώνει» (στίχοι Βαγγέλη Γκούφα), «Θαλασσοπούλια μου» (στίχοι Ν.Γκάτσου), «Κλωτσοσκούφι» (στίχοι Χρ.Γιαννακόπουλος / Αλ.Σακελλάριος) μαζί με τον Μπιθικώτση , «Σ’ αγαπώ» (στίχοι Αλέκου Σακελλάριου), «Ο αμαξάς» (στίχοι Αλ. Σακελλάριου) δεν χρειάζονται συστάσεις! Τα γνωρίζουν όλοι! Τόσα χρόνια μετά! Ο χρόνος τα δικαίωσε και τα εδραίωσε στις καρδιές όλων μας! Μάλιστα τα τραγούδια από τα «Χτυποκάρδια στα θρανία» τα τραγούδησε και στα τούρκικα , στην τουρκική εκδοχή της ταινίας!
Αξίζει να αναφερθεί, ξεχωριστά, και η ερμηνεία της στο τραγούδι «Μια περιπέτεια στη Νότιο Καρολίνα» (1959), ένα τραγούδι που τραγούδησε η Αλίκη  στη σκιά των επιτυχιών της εποχής εκείνης. Είναι το μοναδικό σόλο τραγούδι  της Αλίκης σε μουσική και στίχους του Χατζιδάκι που δεν έχει κινηματογραφικές ή θεατρικές καταβολές κι εκείνη το ερμηνεύει μοναδικά! Το 1962 δημιουργούν το «θίασο Αλίκης Βουγιουκλάκη - Μ.Χατζιδάκι» και ανεβάζουν το έργο «Καίσαρ & Κλεοπάτρα» του Τζόρτζ  Μπέρναρ  Σο στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ . Μια μεγάλη και φιλόδοξη παραγωγή που όμως δεν είχε την απαιτούμενη προσέλευση του κοινού και κατέβηκε γρήγορα. Ο Χατζιδάκις κυκλοφόρησε τα τραγούδια της παράστασης σε δίσκο χωρίς τη φωνή της Αλίκης.
Η Αλίκη και ο Μάνος Χατζιδάκις συναντήθηκαν -δισκογραφικά – και το 1970 στο άλμπουμ του συνθέτη «Επιστροφή» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Η Αλίκη εκεί εμφανίζεται ως έκτακτη συμμετοχή, αφού τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν ο Γρ.Μπιθικώτσης και η Δ. Γαλάνη. Το τραγούδι που συμμετέχει η Αλίκη λέγεται «Το Δεσποινάκι» και το ερμηνεύει μαζί με τον Μπιθικώτση. Ακούγοντας το τραγούδι , βέβαια, το όνομα «Δεσποινάκι» δεν υπάρχει πουθενά αφού τη θέση του πήρε το … «Αλικάκι»!
Η τελευταία φορά που αντάμωσαν καλλιτεχνικά οι δυο αυτές μεγάλες προσωπικότητες ήταν στο ανέβασμα της «Λυσιστράτης»  το καλοκαίρι του 1986 στην Επίδαυρο. Η Αλίκη τραγούδησε Χατζιδάκι ζωντανά στο κατάμεστο αργολικό θέατρο αλλά δυστυχώς τα τραγούδια δεν κυκλοφόρησαν σε δίσκο. Τον «Μύθο» τον έλεγε συγκλονιστικά συνοδευόμενη από τον χορό!
Το 1962 κυκλοφόρησαν τα τραγούδια από τη θεατρική εκδοχή του έργου «Χτυποκάρδια στα θρανία» σε μουσική Μίμη Πλέσσα. Την επόμενη χρονιά η Αλίκη ξανασυναντιέται -κινηματογραφικά αυτή τη φορά- στην «Ψεύτρα» του Γιάννη Δαλιανίδη με τον Μίμη Πλέσσα. Τραγούδια όπως «Όσα τραγούδια ξέρω», «Σήμερα»  & «Το μικρό μου το μυστικό» όλα σε στίχους Κ. Πρετεντέρη γίνονται επιτυχίες. Μίμη Πλέσσα η Αλίκη τραγουδά πάλι το 1971 στην ταινία «Η κόρη του ήλιου» του Ντίνου Δημόπουλου. Είναι το τραγούδι «Πέρα στον πέρα κάμπο» (στίχοι Ντ. Δημόπουλου). Το 1975 η Αλίκη ανεβάζει την «Καμπίρια» του Νιλ Σάιμον στο θέατρο «Αλίκη». Δυο τραγούδια του Μίμη Πλέσσα σε στίχους του Παύλου Μάτεση «Και θα ζήσω», «Super market» εκδόθηκαν πρόσφατα (2007) στην κασετίνα «Ο μουσικός κόσμος του Μ.Πλέσσα» (Universal) ενώ το τραγούδι «Κι εγώ δίνω χαρτζιλίκι» εκδόθηκε στο cd «Η Αλίκη τραγουδάει τα μεγάλα μιούζικαλ» BMG (1996).
Με τον Σταύρο Ξαρχάκο πρωτοσυναντήθηκαν  στην υπέροχη ταινία «Το ταξίδι» (1962) του Ντ. Δημόπουλου. Στην ταινία αυτή η Αλίκη δεν τραγούδησε τραγούδια. Ερμηνεύτρια εκεί ήταν η Ζωή Φυτούση  και στο τραγούδι  «Βαρκαρόλα» χορωδία. Τη «Βαρκαρόλα» (στίχοι Β.Γκούφα)  & «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» (στίχοι Β.Γκούφα) τα  τραγούδησε αργότερα (1973) σε β΄εκτέλεση στον δίσκο «Τα τραγούδια της Αλίκης» (LYRA).
Στην ταινία του Αλ. Σακελλάριου «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» (1965) ξεχωρίζει αμέσως το τραγούδι «Υπομονή» (στίχοι Αλ.Σακελλάριου) που λέει μαζί με τον Γρ. Μπιθικώτση.To 1966 ο Ξαρχάκος γράφει τη μουσική στην ταινία «Διπλοπενιές» του Γ.Σκαλενάκη. Απ’ αυτή την ταινία βγαίνουν μεγάλες επιτυχίες! «Φως της αυγής» (στίχοι Βαγγέλη Γκούφα) , «Η νύχτα» (στίχοι Ν. Γκάτσος), «Ο Λευτέρης» (Ν.Γκάτσος)… Στο θερινό θέατρο «Αλίκη» το καλοκαίρι του 1976 η Αλίκη ανεβάζει το έργο του Γρ. Ξενόπουλου «Πειρασμός». Ο Στ. Ξαρχάκος γράφει τη μουσική και τα τραγούδια. Ο δίσκος κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Αξίζει ν’ αναφέρουμε την επανεκτέλεση του γνωστού τραγουδιού του Ξαρχάκου «Άσπρη μέρα» (στίχοι Ν.Γκάτσου) που διάλεξε η Αλίκη να συμπεριλάβει στο δίσκο «Τα τραγούδια της Αλίκης» LYRA (1973).
Το 1967 η Βουγιουκλάκη τραγουδά Γιάννη Μαρκόπουλο. Πρόκειται για την ταινία «Το πιο λαμπρό αστέρι» του Κ. Καραγιάννη.  Η ταινία γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Έρχεται  1η ταινία σε εισιτήρια την περίοδο 1967-68. Ο δίσκος κυκλοφορεί την ίδια χρονιά. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Μερικά τραγούδια : «Κατερίνα», «Ξανθομαλλού», «Ήλιος πάνω , ήλιος κάτω»…
Το 1968 τραγουδά Νίκο Μαμαγκάκη και τα τραγούδια γίνονται μεγάλες επιτυχίες! Είναι η χρονιά που επιστρέφει στη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ και γυρίζει την ταινία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» του Ντ. Δημόπουλου. Η ταινία σπάει τα ταμεία. Η Αλίκη τραγουδά «Στον ήλιο του μεσημεριού», «Αλητάκι μπατηράκι» & «Η αγάπη θέλει δύο»  μαζί με τον Παπαμιχαήλ, «Άναψε μέσα μου φωτιά» σε στίχους του Ντ. Δημόπουλου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Το 1969 στην ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι» του Ντ.Δημόπουλου  η Αλίκη ξανατραγουδά Νίκο Μαμαγκάκη. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν πολύ αργότερα, το 1999.
Τραγούδι του Κώστα Καπνίση, πρωτοτραγούδησε η Αλίκη στο «Κορίτσι με τα παραμύθια» που αναφέρθηκα παραπάνω. Το 1964 στην ταινία «Το δόλωμα» του Αλ. Σακελλάριου τραγουδά δυο τραγούδια «Μου αρέσουνε τ’ αγόρια»  & «Άστο το χεράκι σου» σε στίχους του Σακελλάριου. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν το 1991. Τελευταία συνεργασία με τον Κ.Καπνίση είναι η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα» (1970) του Νίκου Φώσκολου. Εκεί η Αλίκη τραγουδά το «Υπάρχει πάντα ένα τραγούδι» (στίχοι Ν.Φώσκολου).
Το 1969 στην ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι» του Ντ. Δημόπουλου η Αλίκη λέει ένα τραγούδι που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση και δεν ήταν του συνθέτη της ταινίας Ν. Μαμαγκάκη. Αναφέρομαι στο «Νανούρισμα» που η μουσική είναι του Μάνου Λοΐζου σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το τραγούδι κυκλοφόρησε, τότε, με ερμηνεύτρια τη Μαρίζα Κωχ. Με την ερμηνεία της Αλίκης εκδόθηκε το 1994 με επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα. Αλίκη και Λοΐζος ξανασυναντήθηκαν το 1972 στην ταινία «Η Αλίκη δικτάτωρ». Απ’ αυτή τη συνεργασία προέκυψε ένα υπέροχο τραγούδι το «Πόσο σ’ αγαπώ» σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου.
Στην ταινία «Η σωφερίνα» (1964) του Αλ.Σακελλάριου η Αλίκη τραγουδά Γεράσιμο Λαβράνο σε μοντέρνους ρυθμούς της εποχής. Τα 45άρια κυκλοφόρησαν μαζί με την ταινία. Τραγούδια: «Χάλι γκάλι» , «Το φεγγαράκι», «Το τιμόνι» (στίχοι Αλ.Σακελλάριου). Στη σκηνή της φυλακής είναι μαζί της κι ο Γιώργος Ζαμπέτας.
Ο συνθέτης που θα γράψει γι’ αυτή, πρώτα στο θέατρο και μετά στον κιν/φο, μουσική για το έργο του Αλ. Σακελλάριου «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1965-66).  Το «Σήκω χόρεψε συρτάκι» χορεύεται ακόμα και σήμερα. Άλλα τραγούδια «Η Κυριακή»,  «Δημήτρη μου» & «Είναι το στρώμα μου μονό». Με τον Ζαμπέτα θα ξανασυνεργαστούν στην ταινία «Το κορίτσι του Λούνα-Πάρκ» (1968) του Κ. Καραγιάννη. Στην ταινία αυτή θα τραγουδήσει τα: «Αγάπη μου» , «Το παλιόπαιδο» & «Λούνα Παρκ»  ενώ θα αρνηθεί  να πει το τραγούδι «Σταλιά σταλιά» που τελικά θα το τραγουδήσει και θα καθιερωθεί η Μαρινέλλα  στην μετά-Καζαντζίδη εποχή της.
Στην ταινία  «Αστείο Κορίτσι» (1970) του Τ. Βουγιουκλάκη  τραγουδά Δήμο Μούτση. Το 45άρι που κυκλοφόρησε τότε είχε δυο τραγούδια «Το τσίρκο» & «Τα επαγγέλματα» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Δυστυχώς, στο επίσημο dvd της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ «Τα επαγγέλματα» δεν υπάρχουν! Το 1994 στο cd «Αλίκη-Τα κινηματογραφικά» εκδόθηκε το «Τσίρκο» στην εκδοχή της ταινίας και το υπέροχο «Είπα κι εγώ». Βουγιουκλάκη & Μούτσης είχαν ξανασυνεργαστεί, αλλά στο θέατρο, στην παράσταση «Επτά χρόνια γάμου» (1970-71) των Πολ. Βασιλειάδη - Λ.Μιχαηλίδη. Στο πρόγραμμα έγραφε: «Οι στίχοι των τραγουδιών είναι των Λ. Μιχαηλίδη & Πολ. Βασιλειάδη. Τα τραγουδούν σε δίσκους Κολούμπια η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δ.Παπαμιχαήλ.». Οι δίσκοι, όμως, δεν κυκλοφόρησαν ποτέ…
Το 1968 η Αλίκη γυρίζει την ταινία «Η αγάπη μας» του Κ. Καραγιάννη. Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Κατσαρός  ενώ τα τραγούδια ο Κατσαρός και ο Ν. Καλλίτσης. Μαζί με την ταινία βγήκαν και τα 45άρια. Τα τραγούδια: «Γείρε στην πέτρα» (Γ.Κατσαρός - Πυθαγόρας) μαζί με τον Παπαμιχαήλ, «Γεννήθηκα στον Πειραιά» (Γ.Κατσαρός - Πυθαγόρας), «Ποιος, ποιος, ποιος» (Γ. Κατσαρός - Πυθαγόρας), «Αλίμονο στα νιάτα μου» (Ν.Καλλλίτσης - Κ.Λιακάκος) μαζί με τον Παπαμιχαήλ &  «Όσα δώσεις στην αγάπη» (Ν. Καλλίτσης - Κ. Λιακάκος). Με τον Γ. Κατσαρό συνεργάστηκαν δισκογραφικά το 1978 στο δίσκο «CABARET». Εκεί ο Κατσαρός προσαρμόζει μουσικά τα κομμάτια του μιούζικαλ που έχει ανεβάσει η Αλίκη στο θέατρό της και γράφει και δυο κομμάτια ειδικά για την παράσταση τα: «Μη ζητάς να μάθεις» & «Ήρθε η ώρα» σε στίχους του Γιάννη Ξανθούλη. Κινηματογραφικά συνεργάζονται στις δυο τελευταίες ταινίες της Αλίκης «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα» (1980) & «Κατάσκοπος Νέλη» (1981).
Το 1971 η Αλίκη γυρίζει την ταινία «Σ’ αγαπώ» του Τ.Βουγιουκλάκη. Η μουσική της ταινίας ανήκει στον Γιώργο Χατζηνάσιο. Η Αλίκη τραγουδά το «Άσπρο περιστέρι» (στίχοι Πάνου Κοντέλη). Με τον Χατζηνάσιο θα συνεργαστούν πάλι στην «Αλίκη δικτάτωρ» που εκείνος θα γράψει μόνο τη μουσική.
Την περίοδο 1974-75 η Αλίκη ανεβάζει την παράσταση «Μαντώ Μαυρογένους» του Γ. Ρούσου. Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης. Την ίδια χρονιά βγήκε και ο ομώνυμος δίσκος  όπου η Αλίκη συμμετέχει με το τραγούδι «Της βροχής το νερό» (στίχοι Β.Γκούφα). Στον ίδιο δίσκο τραγουδούν ο Β.Παπακωνσταντίνου, η Χ. Αλεξίου, ο Κ. Σμοκοβίτης & ο Μ. Κατράκης. Η Αλίκη το καλοκαίρι του 1990 θα καλέσει τον Μίκη Θεοδωράκη να γράψει μουσική για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία  Μ. Βολανάκη. Δυστυχώς, η μουσική & τα τραγούδια δεν θα κυκλοφορήσουν.
Την θεατρική περίοδο 1983-84 η Αλίκη ανεβάζει το μιούζικαλ «Βίκτωρ - Βικτώρια» του Σίντσελ. Τη μουσική για την παράσταση έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος. Τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1984. Η Αλίκη τραγουδά στα: «Θα’μαστε πλούσιοι» (στίχοι Μ.Πλωρίτης) μαζί με τον Ηλ.Λογοθέτη, «Ο άντρας της ζωής μου» (στίχοι Γ. Παυριανός) κομπέρ Δ. Παπάζογλου, «Δεν θέλω να ξέρω» (στίχοι Μ.Πλωρίτης) μαζί με τον Βλ. Μπονάτσο & «Γαρύφαλλο» (στίχοι Γ.Παυριανός) μαζί με τον Βλ. Μπονάτσο.
Το 1989 ανεβάζει τη «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» και τραγουδά σε maxi single δυο τραγούδια του δίδυμου Κραουνάκη - Νικολακοπούλου, τα «Δεσποινίς Βαλεντάιν» & «Το σπίτι αυτό». Την ίδια χρονιά συμμετέχει στον δίσκο «Δεν έχω ιδέα» των παραπάνω δημιουργών με «Το τραγούδι της Αλίκης» ένα τραγούδι γραμμένο για εκείνη.

Το 1978 η Αλίκη τραγουδά παιδικά τραγούδια σε μουσική του Βασίλη Δημητρίου. Τίτλος: «Η δασκάλα η βροχή». Η Αλίκη ξαφνιάζει εκείνη την εποχή για την επιλογή της αυτή μια και δεν συνηθίζονταν δίσκοι για παιδιά. Η σχέση της Αλίκης όμως με τα παιδιά ήταν πάντα ξεχωριστή.
Το 1973 η Αλίκη συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γ. Κοντογιώργο που της ενορχήστρωσε  εκ νέου τραγούδια που είχε πρωτοπεί στις ταινίες της τη δεκαετία του ’60  και κυκλοφόρησε ο δίσκος  «Τα τραγούδια της Αλίκης» (LYRA). Την περίοδο αυτή  της έγραψε τραγούδια  και για τη θεατρική παράσταση «Ωραία μου κυρία» του Τζορτζ Μπέρναρ Σο. Δυο τραγούδια απ’αυτά κυκλοφόρησαν στο cd «Η Αλίκη τραγουδάει τα μεγάλα μιούζικαλ» (Πάρτε λουλούδια & Αχάριστη αλήτισσα εγώ , σε στίχους  Β. Ανδρεόπουλου).
Το 1980 η Αλίκη κυκλοφόρησε το δίσκο «Σήμερα γεννιέμαι ξανά». Τα πιο πολλά τραγούδια είναι από αγαπημένα της μιούζικαλ. Στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου «Σήμερα γεννιέμαι ξανά» (You don’t bring me flowers) τη συνοδεύει ο Δημ. Ψαριανός σε στίχους Π.Μάτεσι. Στο δίσκο αυτό τραγουδά δυο τραγούδια του Γιάννη Πάριου (τελικά ο Πάριος χωρίς να είναι επαγγελματίας συνθέτης έχει τραγουδηθεί από το 99% των μεγάλων καλλιτεχνών!) που είναι τα εξής: «Και τώρα τίποτα» & «Σήμερα πολύ αύριο πιο λίγο».
Υπάρχει επίσης ένα τραγούδι σε μουσική του Θαν. Πολυκανδριώτη σε στίχους Γ. Πάριου «Πού να’σαι τώρα» (οι β΄φωνές του Πάριου είναι εξαιρετικές). Ο δίσκος κλείνει με δυο τραγούδια σε μουσική του Μ. Ροζάκη. Το ένα σε στίχους Τ. Καρνάτσου και το δεύτερο σε στίχους Π.Μάτεσι, από την Καμπίρια  του 1979, το «Κάποιος μ’ αγαπάει» που η Αλίκη είναι συγκλονιστική!
Το 1992 στο δίσκο του Λάκη Λαζόπουλου «Έχω απόψε ραντεβού» συμμετέχει σε δυο τραγούδια τα «Γιατί ρε Στάσα» (Ι.Σχίζα - Π.Κυριακού)  & «Η νέα γυναίκα» (Θ.Σακελλαρίδη).
Οι δυο τελευταίες δισκογραφικές παρουσίες της Αλίκης, πριν το τέλος, ήταν τα cd «Η μελωδία της ευτυχίας» (από την τελευταία παράσταση που παρουσίασε στο κοινό) και «Η Αλίκη τραγουδάει τα μεγάλα μιούζικαλ» με επιμέλεια και των δυο του Μάκη Δελαπόρτα. Στο δεύτερο cd ηχογραφεί τα «Σα σαμπάνια γλυκιά» (από την Εύθυμη χήρα) και «Μην κλαις για μένα Αρζεντίνα» (από την Εβίτα) ειδικά γι’ αυτήν έκδοση.
Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα στην Αλίκη μέσα από τη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι είναι νομίζω πασιφανής ο άθλος που έχει καταφέρει. Χωρίς να είναι τραγουδίστρια κατάφερε να τραγουδήσει όλους σχεδόν τους μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς της εποχής της κι όχι μόνο αυτό αλλά τραγούδησε και σφράγισε με τη φωνή της πολλά τραγούδια που έγιναν τεράστιες επιτυχίες , άντεξαν το χρόνο και θα μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Η Αλίκη 15 χρόνια μετά, είναι εδώ μέσα από τις ταινίες της και τα τραγούδια της να μας χαρίζει αισιοδοξία που και τότε είχαν οι άνθρωποι ανάγκη αλλά  και –τι ειρωνεία!- πολύ περισσότερο  σήμερα, μ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας!...
Βιβλιογραφία
1. Φιλμογραφία ελληνικού κιν/φου (1914-1984) Στ.Βαλούκος, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, 1984
2. Αλίκη , Μαρίνος Κουσουμίδης , εκδ. Κάκτος 1979

Ευχαριστίες
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Παύλο Κωνσταντάρα για την παραχώρηση των φωτογραφιών του από τις παραστάσεις της Αλίκης «Λυσιστράτη» & «Εύθυμη χήρα»
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Αντώνη Χαλκίδη για την παραχώρηση φωτογραφιών της Αλίκης από το αρχείο του.